top of page
Search
Writer's pictureLaura Kunstberga

Tāds es esmu un viss – ko tas patiesībā nozīmē?

Cik bieži Tev ir nācies dzirdēt, ka kāds saka “Tāds es esmu!” un cik bieži Tu esi lietojis šo frāzi? Mēs visi vēlamies justies pieņemti un mīlēti – tādi, kādi esam. Jo izlikties un nemitīgi pielāgoties nav jēgas. Bet, vai mēs tiešām līdz galam paši saprotam – kādi tad mēs esam? Un vai mums patīk tādiem būt?

Kādas vispār ir situācijas, kurās cilvēki lieto šo frāzi? Parasti tas ir vai nu konflikts vai skaidra robežu novilkšana, vai paskaidrojums kādam, kurš no Tevis sagaidīja kaut ko citu, vai ne? Vajadzība teikt “Tāds es esmu!” skaļi rodas tad, kad Tu jūties apdraudēts. Un tā ir normāla reakcija – pastāvēt par sevi.


Taču, lūk, kur ir lielākais pārpratums. “Tāds es esmu!” ir identitāte. Taču konflikts vai nesaskaņas visbiežāk rodas darbību vai rezultātu līmenī. Identitāte, rezultāti un darbības ir savstarpēji saistītas, bet nav viens un tas pats.


Saskaņā ar Roberta Diltsa loģisko līmeņu piramīdu, kas ir viens no pamatinstrumentiem koučingā, cilvēks ir daudzlīmeņu sistēma.


Īsumā – mēs visi radām rezultātus un apkārtējo vidi ap sevi, lai to panāktu, mēs veicam kaut kādas darbības. Lai veiktu darbības, mums ir dažādas prasmes, zināšanas un kompetences. Šīe trīs līmeņi – vide un rezultāti, darbības, prasmes – šie ir apzinātie līmeņi un mēs ikdienā varam tos pamanīt un novērtēt – labi, slikti, patīk, nepatīk utt. Taču ir arī neapzinātie līmeņi, kas ir vērtības un pārliecības, saskaņā ar kurām mēs izdarām izvēles, ko mēs gribam apgūt un ko gribam darīt. Tad ir identitātes līmenis, ko veido mūsu vērtības, pārliecības, prasmes, darbības un rezultāti. Idenitātes līmenis atbild uz jautājumu – kas es esmu!? Piemēram, es esmu laba mamma, veiksmīgs uzņēmējs, iedvesmojoša skolotāja, mīļš vectētiņš. Tās ir mūsu lomas dzīvē. Un tad ir vīzijas līmenis – ko mēs ar visu iepriekšminēto vēlamies sasniegt un radīt šajā pasaulē.


Ja par pirmajiem trīs līmeņiem mums ir diezgan liela skaidrība un mēs ikdienā skaidri varam pamanīt ko cilvēki prot, ko viņi dara un kādus rezultātus dara, tad vērtību/pārliecību, identitātes un vīzijas līmenis ir kaut kas, kas prasa mūsu iedziļināšanos, skatu no malas, izpēti.


Bet nu atpakaļ pie pārpratuma.



Iedomājies situāciju darbā vai mājās, kurā sarunājas divi cilvēki par kaut ko, kas ir izdarīts “nepareizi”. Un tas, kurš ir izdarījis “nepareizi” uzvelkas un sāk dusmīgi runāt augstā tonī, skaidrot situāciju. Tas otru aizvaino un saruna beidzas. Vēlāk, kad abi ir nomierunājušies un pārrunā situāciju, izskan “Tāds es vienkārši esmu – kad mani izaicina, es ātri aizsviļos!”


Diezgan reāla ainiņa, vai ne?


Šajā situācijā varētu analizēt arī citus aspektus, kā vienošanās un ekspektāciju pārvaldīšana, bet fokusēsimies uz “Tāds es esmu!”.


No pateiktā “Tāds es vienkārši esmu – kad mani izaicina, es ātri aizsviļos!” varētu saprast, ka identitātes līmenī cilvēks ir dusmīgs, viegli aizsviļas, viegli izaicināms. Bet vai tā tiešām ir? Ja ieskatās dziļāk, visticamāk identitātes līmenī cilvēks sevi redz kā veiksmīgu profesionāli un lielisku vīru - tādu, kam viss izdodas, kas prot izdarīt lietas pareizi un sasniegt vēlamos rezultātus. Un tajā brīdī, kad viņa identitāte tiek izaicināta ar “nepareizi”, notiek aizsargreakcija – agresija. Jo šādi šis cilvēks ir iemācījies risināt situācijas, kurās tiek izaicināta vaiņa identitāte. Tā ir neapzināta, pierasta reakcija - programma, kas nostiprinājusies zemapziņā un tiek "palaista" ikreiz, kad parādas konkrētais apstāklis - izaicinājums (lasi par šo manā bloga rakstā “Mazliet par zemapziņas programmām”).


Taču jautājums ir – vai šis ir vienīgais veids, kā nosargāt savu identitāti? Piekritīsiet taču, ja kāds vēlas demonstrēt, ka ir veiksmīgs profesionālis un lielisks vīrs, viņš taču var darīt neskaitāmi daudz citas lietas, pat, ja tiek izaicināts un radītie rezultāti otram likušies “nepareizi”?


Paskaidrošu ar analoģiju.

Iedomājies matemātisku darbību 8+1=9
9 ir identitāte, šajā piemērā - veiksmīgs profesionālis un lielisks vīrs, 8+1 ir darbības, kas tiek veiktas, lai to apliecinātu un šajā piemērā 8 varētu būt pastāvēšana par savu viedokli, ja ir izaicinājums, un 1 varētu būt bļaušana.

Taču rezultātu 9 var panākt bezgalīgi daudz citos veidos, piemēram, 7+2, 27:3, 976-967, 3x3, -4+13 utt., vai ne?


Līdzīgi arī savu identitāti mēs varam apliecināt ar neskaitāmi daudz dažādām darbībām, no kurām dažas apkārtējiem (un galu galā arī pašam) patiks vairāk, citas mazāk. Nu tā kopumā ņemot - kuram baudu sagādā būt uzvilktam, dusmīgam, bļaut un aizvainot citus?!


Un tas nozīmē, ka mūsu darbības nav tas, kas mēs esam identitātes līmenī.

Un, ja mēs neesam mūsu darbības – tad varbūt ir vērts izvēlēties patīkamākus un veselīgākus darbību scenārijus, lai demonstrētu savu identitāti? Tev nebūs jāmaina tas, kas Tu esi, tikai jāizmaina ieradumi, kā Tu to demonstrē, kā Tu šo identitāti “nosargā”, parādi un stiprini.


Tad jautājums būtu – kādi vēl varētu būt veidi, kā Tu vari demonstrēt, ka esi veiksmīgs profesionālis un lielisks vīrs situācijās, kad Tevis radītie rezultāti neatbilst otra ekspektācijām...?


Nu, piemāram:


  1. Pateikt paldies par atgriezenisko saiti un veikt nepieciešamos labojumus?

  2. Ieklausīties partnerī un noskaidrot, kā nepieļaut šādu situāciju turpmāk?

  3. Atrast piemērotāku cilvēku konkrētā uzdevuma izpildei?

  4. Kas vēl...?

Apkopojot augstāk minēto, identitātes līmenī cilvēki lielākoties ir baigi forši. Ja pajautātu, kādas vērtības veido Tavu personību, Tavu identitāti – tas parasti būs mīlestība, laime, brīvība, panākumi, skaistums, pārticība, draudzība, ģimene, laime, harmonija, prieks, miers... neskaitāmi daudz pozitīvas lietas. Taču, diemžēl, nereti mums ir izveidojušies neveselīgi ieradumi, kā šo identitāti apliecināt un nosargāt darbību līmenī. Ieradumi, ko esam nokopējuši bērnībā no vecākiem, līdzcilvēkiem, seriāliem, vides, kurā uzaugām un kas, noteikti kaut kādā veidā atbalsta mūsu identitāti, bet gadās, ka tas nav pats veiksmīgākais un veselīgākais veids. Vismaz šobrīd ne! Iespējams, 3 gadu vecumā ar uzstājību un bļaušanu varēja tikt pie saldējuma, pat tad, ja mamma teica, ka vispirms jāpaēd zupa. Taču tie bija citi laiki, citas situācijas un tām piemērotas bija citas stratēģijas.

Ja vēlies apzināties sevi, savu identitāti un atrast labākos veidus, kā parādīt apkārtējiem un pasaulei “Kas es esmu” dažādās dzīves jomās un situācijās, sazinies ar mani – strādāsim kopā, lai Tu kļūtu par sevis labāku versiju! Tā lai patīk gan pašam, gan citiem ;)



298 views0 comments

Comments


bottom of page